Jak zrobić dobry ser - radzi serowar żuławski
Opis
Dostępna jest nowa książka Pana Krzysztofa Jaworskiego:
https://sklep.serowar.pl/pl/p/Jak-zrobic-dobry-ser-w-domu.-Praktyczny-poradnik-dla-kazdego./604
Żuławski Dom Sera wydał wyjątkową książkę. Zapraszamy w niej do przejścia podstawowego kursu serowarzenia autorstwa Krzysztofa Jaworskiego. Możemy poznać historię żuławskiego serowarstwa opracowaną przez historyka Jacka Opitza i zrozumieć jakim Delta Wisły była ważnym ośrodkiem mleczarskim. Od czasów krzyżackich przez menonitów i szwajcarskie technologie doskonalono tu produkcję słynnych serów Werderkäse, Niederungkäse, Elbingerkäse czy Zwerga. Czas na powrót tradycji serowarskich i kultury spożycia sera na Żuławy.
Moim celem i marzeniem jest stworzenie grupy producentów – serowarów w naszym regionie i odtworzenie doskonałego niegdyś sera żuławskiego. Ser powstający na Żuławach, będący kontynuacją tradycji niderlandzkich osadników i szwajcarskich serowarów, będzie wzbogacać region kulinarnie i stanowić atrakcję turystyczną a dla wielu ludzi może stać się pasjonującym sposobem na życie.
Krzysztof Jaworski, Serowar Żuławski
Spis treści
4 - Od autora
5 - Historia żuławskiego sera
17 - Robimy nasz pierwszy ser
32 - Przepisy na sery
50 - Polecam sprawdzone przepisy kulinarne
62 - Oferta Werderkase, warsztatów, degustacji
63 - Kapituła - Żuławska Jakość
ISBN 978-83-65062-00-0
Nowy Dwór Gdański 2015