Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne FIGA to hodowla kóz licząca około 300 kóz mlecznych oraz kilkadziesiąt krów. Gospodarstwo znajduję się na granicy Beskidu Niskiego i Bieszczadów.
Do zakładu dostarczyliśmy wysokiej jakości sprzęt firmy PLEVNIK: dwa kotły serowarsie SKH 200 EL ADVANCED plus, pasteryzator P 200 EL PRO, pneumatyczną prasę serowarską PPS-U2, oraz maselnicę PJ 25.
Dostarczyliśmy też cztery schładzalniki do mleka firmy SETUAY, dwa po 500 litrów oraz dwa po 300 litrów.
W zakładzie znalazła się też wirówka o wydajności wirowania aż 350 litrów mleka na godzinę - model FJ 350 EAR firmy Janschitz Milky.
Dodatkowo dostarczyliśmy profesjonalne formy serowarskie KADOVA oraz sporo drobnego sprzętu pomocniczego jak ph-metr, solomierz, termometry, higrometry, podkłady serowarskie, formy serowarskie oraz preparaty i dodatki do produkcji serów i jogurtów.
Całość zamontowaliśmy, przeprowadziliśmy rozruch oraz przeszkoliliśmy personel zakładu.
Tereny wypasów to jedno z najczystszych przyrodniczo miejsc w Polsce, dzięki czemu mleko pochodzące z gospodarstwa, a co za tym idzie sery i inne przysmaki mają bogate właściwości odżywcze i zdrowotne. Kozie mleko jest doskonałe dla dzieci i alergików. Sery kozie są źródłem wartości odżywczych takich jak wapń, kwas foliowy, witaminy i sole mineralne.
Specjalnością gospodarstwa jest tradycyjne przetwórstwo mleka niepasteryzowanego, niczym domowy wyrób serów. W ofercie gospodarstwa znajdują się sery białe, sery podpuszczkowe takie jak bundz i bryndza, sery dojrzewające, sery wołoskie i farmerskie, twarożki, domowe masło, surowe mleko i serwatka.
Gospodarstwo ekologiczne FIGA to nie tylko hodowla kóz i przetwórstwo mleka, ale też sklep internetowy, zatem pyszne produkty z mleka koziego oraz krowiego można zamówić bezpośrednio z dostawą do domu!