Mała przydomowa serowarnia PEŁEN WYPAS położona w przysiółku Kaszówka w województwie dolnośląskim.
W naszej niewielkiej serowarni wytwarzamy jogurty, sery świeże, sery miękkie kwaskowo-podpuszczkowe oraz sery zwarowe. W tym roku planujemy dostosować piwnicę na potrzeby dojrzewalni, aby skonfrontować się z serami dojrzewającymi.
Szczególnie dbamy o „równowagę sił” w naszym gospodarstwie. W 100% stawiamy na naturę. Naszym kozom zapewniamy odpowiednią opiekę i godne życie, zgodne z ich potrzebami. W zamian dostajemy wyjątkowy surowiec, z którego powstają wyjątkowe produkty.
Nasze dziewczynki mają do dyspozycji hektary łąk i pastwisk pradawnej doliny rzeki Krynki, na terenie chronionym programem ‘Natura 2000’. W hodowli stosujemy metodę stajenno-pastwiskową z nieograniczoną swobodą poruszania się zwierząt. Bez względu na porę roku - to one same decydują kiedy wychodzą na wypas, kiedy wracają do koziarni albo buszują w swoim sadzie.
Do tej pory zakupiliśmy kocioł serowarski SKM 150 firmy PLEVNIK oraz kociołek-pasteryzator FJ 30 firmy MILKY.
Ale na tym nie poprzestajemy – w planach dalszy rozwój i rozbudowa.
Realizacja: grudzień 2020