Produkt dnia
Broszura informacyjna Serowar.pl
Broszura informacyjna Serowar.pl
1,00 zł
szt.
Płatności

dotpay

Allegro

allegro opinie

Jak zrobić domowy jogurt? To banalnie proste!
Jak zrobić domowy jogurt? To banalnie proste!

Jogurt to napój znany i lubiany od lat, wywodzący się z rejonów Bliskiego Wschodu, w Europie rozpowszechniony przez Turków na Bałkanach i dalej na całą Europę. Zawiera on mnóstwo witamin i mikroelementów oraz przyjazną i korzystną mikroflorę bakteryjną. Dzięki pracy mikroorganizmów, niewiele jest w nim laktozy, przez co mogą go pić również osoby z jej nietolerancją. Idealnie nadaje się do mieszanek z owocami, bakaliami, używany też jest w wielu przepisach kulinarnych.
Niestety, jogurty "ze sklepu" często wzbogacane są różnymi dodatkami takimi jak np. pektyny mające na celu zagęścić konsystencję lub aromaty - "poprawiające" smak. Ponadto, leżące długo w sklepowej lodówce jogurty, mają znacznie mniej aktywnych bakterii niż te świeże.

 

Zobacz też film o produkcji jogurtu:


Jogurt domowy jest zdrowy, łatwy w zrobieniu i smaczny, a przede wszystkim mamy pewność, co jemy. Zapraszamy do relacji z naszej produkcji!

 

 

jogurt

 

 

Do zrobienia jogurtu, dla porównania, użyliśmy dwóch jogurtownic ARIETE z naszej oferty. Są to wysokiej jakości włoskie urządzenia. Mleko zaszczepiliśmy kulturą startową YO-122. Polecamy mleko pasteryzowane w niższych temperaturach niż UHT - najlepiej takie z krótkim terminem ważności, dostępne w sklepowych lodówkach.

 

 

jogurt

 

 

jogurt

 

 

Dwa przedstawione powyżej modele jogurtownic zasadniczo się od siebie różnią. Jedna wyposażona jest w duży, litrowy pojemnik. Druga zaś - posiada siedem małych, szklanych słoiczków, których łączna pojemność również wynosi około litra. Technologicznie zaś niczym się nie różnią - obie utrzymują odpowiednią temperaturę do produkcji jogurtu. Wybór zatem zawsze pozostawiamy klientowi. Niektórzy wolą zjadać mniejszymi porcjami - słoiczki zatem można przechowywać w lodówce i wyjmować po jednym, gdy najdzie nas ochota.
Jogurt można również produkować bez użycia jogurtownicy - wystarczy mu tylko odpowiednia temperatura. Może to być zatem słoik pozostawiony gdzieś przy grzejniku, kominku, lub np. w ciepłej kąpieli wodnej. Należy jednak bardzo pilnować temperatury - około 40 st. C przez cały czas produkcji. Spadek temperatury skutkować będzie złą konsystencją jogurtu - będzie on ciągnący się, śluzowaty.
Jogurtownice znacznie ułatwiają pracę.

Do zwykłego mleka ze sklepu dodajemy kulturę startową YO-122. Na jeden litr mleka należy dodać jej 0,1 g - w praktyce około szczypty (zdjęcie poniżej).
Możemy mleko również zaszczepić dodatkowo kulturą startową probiotyczną LCR - aby nasz jogurt był jeszcze zdrowszy!

 

 

jogurt

 

 

jogurt

 

 

jogurt

 

 

jogurt

 

 

Po dodaniu startera dokładnie mieszamy całość przez około minutę. W przypadku jogurtownicy z jednym pojemnikiem, mieszankę można przygotować bezpośrednio w nim. Gdy jednak będziemy używać tej z mniejszymi pojemniczkami - warto przygotować mieszankę w garnuszku lub innym naczyniu, a już gotową przelać do pojemniczków.
Na tym etapie można również dodać nieco mleka w proszku - o ile chcemy, by nasz jogurt był gęstszy. Mleko w proszku to mleko poddane suszeniu w specjalnych kolumnach suszarniczych - nie jest szkodliwe, ani niezdrowe.

 

 

jogurt

 

 

jogurt

 

 

jogurt

 

 

jogurt

 

 

jogurt

 

 

Pojemniki włożone? OK, zamykamy jogurtownice i podłączamy je do prądu...

Czas produkcji zależy od kilku czynników. Po pierwsze - jeśli przygotowaliśmy mieszankę na zimnym mleku - optymalny czas wynosi około 9-12 godzin. Jeśli w momencie włączania jogurtownicy mleko było już ciepłe - wtedy wystarczy 6-9 godzin. Ponadto, sterowanie czasem umożliwia osiągnięcie oczekiwanych efektów smakowych - im bowiem dłużej produkcja będzie trwać, tym jogurt będzie bardziej kwaśny i gęsty. Najlepiej dojść do ulubionego smaku metodą kilku prób. W trakcie produkcji można co jakiś czas sprawdzać smak i gęstość.
O poranku, wyłączyliśmy urządzenia. Efekt idealny! Zobaczcie sami:

 

 

jogurt

 

 

jogurt

 

 

jogurt

 

 

jogurt

 

 

Gdy jogurt jest gotowy, można go od razu zjeść! Włożenie jednak pojemników do lodówki spowoduje dodatkowe zagęszczenie - tłuszcz mleczny nieco stężeje, białko spęcznieje. Taki jogurt możemy przechowywać szczelnie zamknięty nawet aż do miesiąca w lodówce.
Do gotowego jogurtu można również dodać owoce, bakalie czy inne dodatki. Pyyychaaaa!

Zapraszamy do wspólnej produkcji!

Do każdego zakupu u nas w sklepie, dodajemy bezpłatną broszurę informacyjną oraz kartę z przepisami - również z przepisem na jogurt.

Powodzenia!

 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl