Informacja

Szanowni Państwo, w związku ze znacznie zwiększoną ilością zamówień, czas wysyłki aktualnie wynosi około 2 dni robocze od złożenia zamówienia. Pracujemy nad przywróceniem płynności wysyłek. Przepraszamy za niedogodności i prosimy o wyrozumiałość.

Produkt dnia
Broszura informacyjna Serowar.pl
Broszura informacyjna Serowar.pl
1,00 zł
szt.
Płatności

dotpay

Allegro

allegro opinie

Baranki i inne ozdoby z masła na wielkanocny stół
Baranki i inne ozdoby z masła na wielkanocny stół

Pamiętacie czasy, gdy na naszych stołach królowały wielkanocne baranki z masła? Powróćmy do tradycji! W kilku krokach pokażemy Wam jak zrobić wielkanocne ozdoby z masła. Nie jest to wcale trudne, zapraszamy!


W naszym sklepie dostępnych jest kilka drewnianych forem na masło. Są to wysokiej jakości formy, wykonane ręcznie w naszych polskich Tatrach. Znajdziecie baranki w 5 różnych wariantach wielkościowych, a oprócz nich też koguta, kurkę oraz przeróżne inne formy np. formy płaskie w kształcie gwiazdy i kwiatów. My w użyjemy formy Baranek w wariancie "wielka". Zachęcamy jednak do używania również innych foremek przez cały rok, nie tylko na Wielkanoc!


Na początek formę należy dokładnie nasmarować gorącym olejem. Nie powinno się wcześniej myć formy w wodzie, gdyż drewno może się odkształcić. Gorący olej jadalny możemy nakładać np. za pomocą pędzelka. Po nasmarowaniu, formę należy zostawić na kilka godzin, by olej dokładnie wsiąkł w drewno.

 

Formy na masło dostępne są w naszym sklepie:

https://serowar.pl/pl/c/Formy-do-masla/31

 

baranki

 

 

baranki

 

 

Foremka gotowa? Możemy zatem zaczynać - masło powinno być w temperaturze pokojowej, formę należy na chwilę włożyć do zimnej wody, po czym nałożyć do niej masło i zamknąć. Po zamknięciu, dopychamy palcami masło od dolnej strony formy. Nadmiar, który zostanie - ściągamy palcem.
W formowaniu baranka pomagała nam nasza 3-letnia córka - to frajda dla całej rodziny!

 

 

baranki

 

 

baranki

 

 

baranki

 

 

baranki

 

 

baranki

 

 

baranki

 

 

Tak przygotowaną formę z masłem wkładamy do lodówki na całą noc lub do zimnej wody, by masło stężało. Schłodzone masło powinno lekko odstawać od foremki, dzięki czemu łatwiej je będzie wyjąć. Sama foremka posiada również specjalne wgłębienie, które jest pomocne przy rozkładaniu formy. Przy wyciąganiu uformowanego masła, można sobie lekko pomóc za pomocą noża.

 

 

baranki

 

 

baranki

 

 

baranki

 

 

baranki

 

 

baranki

 

 

baranki

 

 

Nasz baranek gotowy! Można go ozdobić np. rzodkiewką, bukszpanem, kokardką.

Formy na masło dostępne są w naszym sklepie:

https://serowar.pl/pl/c/Formy-do-masla/31

 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl