375,00 zł
Cena regularna:
399,00 zł
Tradycyjna Spiżarnia
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Tradycyjna spiżarnia to obszerne, podręczne kompendium wiedzy dla wszystkich zainteresowanych domowym przetwórstwem.
Ta książka to 244 strony wypełnione sprawdzonymi poradami i przepisami. Tradycyjna spiżarnia podzielona została na 11 rozdziałów:
NABIAŁ – PRZETWORY MIĘSNE – KISZONKI – SOKI, SYROPY, NAPOJE – KOMPOTY – KONFITURY, DŻEMY – MARYNATY – WINA I NALEWKI – SUSZE –DODATKI – PRZYPRAWY.
Każdy z rozdziałów poprzedzony jest wstępem teoretycznym, w którym znaleźć można przydatne informacje zaczerpnięte z podręczników gastronomii, starych zbiorów receptur oraz doświadczeń autora.
Krzysztof Leśniewski zebrał i przetestował około 240 przepisów wzbogaconych o wiedzę teoretyczną zaczerpniętą ze starych, sprawdzonych podręczników gastronomii.
Przykładowe potrawy i produkty, które można przygotować z „Tradycyjną Spiżarnią”:
gomółki,
lemoniada z serwatki,
kiełbasa w słoiku,
metka,
okrasa w szkiełku,
paprykarz rybny,
najróżniejsze kiszone warzywa,
melasa z buraków,
syrop z marchwi,
najróżniejsze kompoty,
konfitury,
marmolady,
suszony rabarbar,
suszony szczaw,
musztarda,
ketchup.
O autorze:
Krzysztof Leśniewski, członek stowarzyszenia Eurotoques Polska, członek zarządu LOT Pałuki.
Prowadzi stronę na Fb ,,Kuchnia Pałucka'', oraz grupę ,,Tradycyjna Spiżarnia'', jest też administratorem na grupie ,,Wędzenie z Pasją''. Autor książki ,,Kuchnia Pałucka'', która w 2016 r otrzymała wyróżnienie w konkursie im Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikacje o lokalnych i regionalnych kulinariach o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Patronat nad książką objęło Stowarzyszenie Euro-Toques Polska, czyli polska część kucharskiej Wspólnoty Europejskiej, którą tworzy ponad 7000 kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie
Format: B5, oprawa miękka ze skrzydełkami, 244 strony