RQ - pleśń Penicillium roqueforti
Opis
Skoncentrowana, liofilizowana kultura starterowa do bezpośredniego zaszczepienia mleka (DVI). Nadaje charakterystyczny smak, idealna do serów świeżych i miękkich, takie jak np. Roquefort, Gorgonzola czy nasz rodzimy "rokpol".
Kultura składa się z czystego szczepu Penicillium roqueforti.
Pleśń ma typową niebieskozieloną barwę. Ogranicza rozwój niepożądanych pleśni, a jej enzymy pozwalają otrzymać pikantny smak i kremową konsystencję sera.
Nazwa: RQ
Seria: Aroma-Tek
Kultura dostarczana jest we fiolce zawierającej dawkę na 100 L lub 1000 L do bezpośredniego zaszczepiania mleka.
Starter w formie proszku (liofilizat). Opakowanie zakręcane, umożliwia wielokrotne odsypywanie potrzebnej dawki, zakręcanie i chowanie do zamrażarki. Kultura startowa odporna na działanie wyższych temperatur podczas transportu.
Ta kultura powinna być używana w połączeniu z kulturami bakteryjnymi Cheese-Tek, zwłaszcza z kulturą MST.
Przed użyciem zdezynfekuj (np. spirytusem) opakowanie oraz narzędzie, które użyjesz do otworzenia!
Zaszczepianie bezpośrednie: Wsyp kulturę bezpośrednio do mleka, bez wstępnej aktywacji. Wymieszaj dokładnie.
Charakterystyka kultur:
Optymalna temperatura dla wzrostu: 20 - 30 ° C
Produkcja gazu: ++
Aktywność proteolityczna: +++
Aktywność fermentacyjna: -
Tolerancja na sól (50% zahamowania aktywności): brak zahamowania aktywności
Pełny katalog preparatów firmy BIOCHEM do produkcji mleczarskiej (kultury starterowe, podpuszczki, chlorek wapnia i inne) dostępny pod adresem - w formacie PDF: