Podpuszczka - pasta jagnięca
Opis
Pasta podpuszczkowa pikantna to produkt otrzymywany z żołądków jagniąt i koźląt. Tradycyjna włoska podpuszczka - pasta. Służy do wyrobu wysokiej jakości serów, przede wszystkim owczych i kozich. Podpuszczka ta daje mniej słodki, a bardziej wytrawny i pikantniejszy smak wytwarzanego sera.
Dawkowanie: 20-30 g na 100 l mleka (im wyższy poziom białka, tym mniej podpuszczki należy użyć).
Zaleca się rozpuścić w letniej, niechlorowanej wodzie przed dodaniem do mleka.
Chymozyna: 75%
Pepsyna: 25%
Aktywność: 1:13.000
Wygląd: Kremowa pasta rozpuszczalna w wodzie.
Chlorek sodu (sól): >20%
Benzoesan sodu E211: BRAK
Przechowywać w temperaturze 3-7 st. C (lodówka).
Dostępne opakowania: 100 g oraz 1 kg.
Pełny katalog preparatów firmy BIOCHEM do produkcji mleczarskiej (kultury starterowe, podpuszczki, chlorek wapnia i inne) dostępny pod adresem - w formacie PDF:
http://serowar.pl/upload/BIOCHEM-SEROWAR.pdf