MSE - kultura starterowa (bakterie)
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Kultury sterterowe Cheese-Tek
Seria: MS
Typ: Mezofilne
Nazwa: MSE
Kultury starterowe do bezpośredniego zaszczepienia mleka.
Suche, mrożone kultury bakteryjne starterowe.
Starter w formie proszku (liofilizat). Opakowanie na 100 l zakręcane, umożliwia wielokrotne odsypywanie potrzebnej dawki, zakręcanie i chowanie do zamrażarki. Kultura startowa odporna na działanie wyższych temperatur podczas transportu.
Opakowanie na 100 lub 1000 L mleka.
Skład:
Lactococcus lactis subsp. lactis
Lactococcus lactis subsp. cremoris
Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetilactis
Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
Zastosowanie:
Półtwarde, twarde i miękkie odmiany sera:
Gouda, Cheddar, Ser Koryciński, masło i inne.
Charakterystyka kultur:
Optymalna temperatura dla wzrostu: 30 - 34 ° C
Produkcja gazu: ++
Aktywność proteolityczna: ++
Aktywność fermentacyjna: ++
Tolerancja na sól (50% zahamowania aktywności): 2% NaCl
Przechowywanie:
w temperaturze od -18 do -14 st. C
Pełny katalog preparatów firmy BIOCHEM do produkcji mleczarskiej (kultury starterowe, podpuszczki, chlorek wapnia i inne) dostępny pod adresem - w formacie PDF: