Informacja

Szanowni Państwo, w związku ze znacznie zwiększoną ilością zamówień, czas wysyłki aktualnie wynosi około 2 dni robocze od złożenia zamówienia. Pracujemy nad przywróceniem płynności wysyłek. Przepraszamy za niedogodności i prosimy o wyrozumiałość.

Produkt dnia
Broszura informacyjna Serowar.pl
Broszura informacyjna Serowar.pl
1,00 zł
szt.
Płatności

dotpay

Allegro

allegro opinie

GEO - pleśń Geotrichum candidum

Dostępność: chwilowy brak towaru
Cena: 20,00 zł 20.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Producent: -

Opis

Skoncentrowana, liofilizowana kultura starterowa pleśni Geotrichum candidum do bezpośredniego zaszczepienia mleka (DVI).

Starter w formie proszku (liofilizat). Opakowanie zakręcane, umożliwia wielokrotne odsypywanie potrzebnej dawki, zakręcanie i chowanie do zamrażarki. Kultura startowa odporna na działanie wyższych temperatur podczas transportu.

Zastosowanie: sery z porostem białej pleśni np. Camembert, Brie, itp.

Ta pleśń wytwarza białe lub kremowe, płaskie, czasem prawie przezroczyste kolonie. W połączeniu z P. candidum wykorzystywana jest do produkcji serw typu camembert i brie. Pleśń ta odgrywa ważną rolę w procesie dojrzewania i znacząco wpływa na wygląd, strukturę oraz aromat serów. W serach z czerwoną florą bakteryjną pleśń GEO wspomaga neutralizację powierzchni sera i stymuluje rozwój Brevibacterium linens.

Nazwa: GEO

Kultura dostarczana jest we fiolce zawierającej dawkę na 100 lub 1000 L do bezpośredniego zaszczepiania mleka. Ta kultura powinna być używana w połączeniu z kulturami bakteryjnymi, zwłaszcza z kulturą MST.

 

Możliwości stosowania:

Przed użyciem zdezynfekuj (np. spirytusem) opakowanie oraz narzędzie, które użyjesz do otworzenia!

  • Zaszczepianie bezpośrednie: Wsyp kulturę bezpośrednio do mleka, bez wstępnej aktywacji. Wymieszaj dokładnie.

 

  • Nebulizacja (spryskiwanie): Rozpuścić dawkę na 100 litrów mleka w 0,5 L przegotowanej wody i ochłodzonej do temperatury 20 st. C (lub proporcjonalnie większe/mniejsze ilości). Wysuszyć powierzchnię sera i spryskiwać zgodnie z przepisem, z którego korzystamy przy produkcji sera.

 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl