Chlorek wapnia serowarski - spożywczy

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 3,00 zł 3.00



ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Chlorek wapnia spożywczy CaCl2 jest solą, która jest stosowana w produkcji serów w celu przywrócenia równowagi wapnia w mleku. Niezbędny w przypadku mleka pasteryzowanego! Zastosowanie chlorku wapnia w wyrobie produktów mlecznych i w produkcji sera, pozwala osiągnąć stabilne i stałe krzepnięcie oraz uzyskać zwięzły skrzep, ułatwiając m.in. późniejsze jego cięcie.

 

Charakterystyka fizykochemiczna produktu:

Wygląd: w postaci proszku

Kolor: biały

Zapach: brak

Stężenie: 99% - chlorek wapnia dedykowany do serowarstwa.

 

Dawkowanie:

1-2 g na 10 L mleka

 

Opakowania:

  • na 100 L mleka - 10 g
  • na 1000 L mleka - 100 g
  • Opakowanie 1 kg - na zamówienie, wycena indywidualna

 

Prosimy uważać na podejrzanie tani chlorek wapnia dostępny w internecie!

Chlorek wapnia bowiem występuje również techniczny (używany np. do odladzania dróg zimą) lub spożywczy o niższym stężeniu.

Nasz chlorek wapnia to produkt oczyszczony, spożywczy, przeznaczony ściśle do produkcji mleczarskiej. Posiada wszystkie niezbędne certyfikaty i atesty. Stężenie 99%.

 

Chlorek wapnia należy dodać do mleka przed rozpoczęciem procesu warzenia sera. Należy go dodać do mleka i powoli mieszać aż do uzyskania całkowitego rozpuszczenia. Później dodawać (wedle przepisu i rodzaju sera) np. bakteryjne kultury starterowe i podpuszczkę.

 

Pełny katalog preparatów firmy BIOCHEM do produkcji mleczarskiej (kultury starterowe, podpuszczki, chlorek wapnia i inne) dostępny pod adresem - w formacie PDF:

http://serowar.pl/upload/BIOCHEM-SEROWAR.pdf 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl