375,00 zł
Cena regularna:
399,00 zł
Wytwarzamy ekologiczny ser... w domu
Opis
Wytwarzamy ekologiczny ser ...w domu to druga publikacja z serii Biblioteczka Rękodzieła Ekologicznego EKO SMAK.
Sery zagrodowe, ser domowy, bez sztucznych dodatków, konserwantów i barwników - możesz przyrządzić go samodzielnie korzystając z doświadczeń tych, którzy już dawno zdecydowali się wytwarzać ser samodzielnie. Autorzy przekazują doświadczenia rolników ekologicznych i kucharzy wytwarzających domowe sery.
Dostępne w sklepach sery mają coraz gorszą jakość i smak. Często „fałszuje” się je różnymi dodatkami, m.in. olejami. Coraz więcej konsumentów decyduje się na zakup tradycyjnych ekologicznych serów gospodarskich lub stara się je wytwarzać rękodzielniczo w domu.
Poradnik Wytwarzamy ekologiczny ser... w domu został przygotowany po to, by pokazać, że samodzielny wyrób smacznych serów nie jest trudny. Autorzy odwołują się do polskiej tradycji, ale przytaczają również kilka zagranicznych przykładów.
W książce przekazano autentyczne doświadczenia rolników ekologicznych z całego kraju. Świadomie starano się prezentować tylko najprostsze receptury i przepisy, możliwe do wykorzystania w każdym domu, zarówno w mieście jak i przede wszystkim na wsi.
Warto spróbować receptur z książki Wytwarzamy ekologiczny ser, gdyż tradycyjne ekologiczne sery są najcenniejsze biologicznie i zdrowotnie.
Sięgając po poradnik Wytwarzamy ekologiczny ser poznasz / zobaczysz / zrozumiesz:
- przepisy na sery wytwarzane w gospodarstwach ekologicznych i małych serowarniach całej Polski
- domowy wyrób serów krok po kroku (dokładnie opisane zdjęcia)
- opisy walorów zdrowotnych i dietetycznych różnych rodzajów serów
- receptury najsławniejszych polskich kucharek z XIX i XX wieku
- receptury na tradycyjne sery z różnych regionów Polski i Europy
- jakie mleko najlepiej używać do wytwarzania sera
- co trzeba mieć, aby wytwarzać najbardziej wartościowy ser
- jak otrzymać własne podpuszczki (także wegetariańskie)
- praktyczne porady, wskazówki i ciekawostki
Spis treści:
- O tym dlaczego warto sery w domu wytwarzać
- Rozdziały wstępne
- Z serem przez wieki
- Jakie mleko na smaczny ser
- Aby ser dał krzepę i zdrowie
- Ogólne warunki wyrobu dobrego sera
- Własne podpuszczki do wyrabiania serów
- Przepisy na ekologiczne sery
- Najlepszy ser to ekologiczny ser gospodarski
- Przepisy rolników ekologicznych
- Tradycyjne polskie sery
- Sery góralskie, gomółki, sery topione i twarogowe
- Z serem przez świat
- Sery z Włoch, Francji i Holandii
- Indeks
Autorzy: Zbigniew Przybylak, Magdalena Przybylak-Zdanowicz, Karol Przybylak
Okładka: Miękka
Liczba stron: 120
Format: A5
Jeśli szukają Państwo pozycji, która wprowadzi Państwa do tematu domowego oraz niewielkiego, przygospodarskiego przetwórstwa mleka, polecamy książkę: Domowy Wyrób Serów: http://sklep.serowar.pl/pl/p/Domowy-wyrob-serow-najlepsza-na-start/16
Książka "Wytwarzamy ekologiczny ser w domu" jest dobrą pozycją jako uzupełnienie wiedzy, nie ma w niej jednak tak obszernie opisanych czynności, technologii, dodatków, akcesoriów, itp.
Serowar.pl