Produkt dnia
Broszura informacyjna Serowar.pl
Broszura informacyjna Serowar.pl
1,00 zł
szt.
Płatności

dotpay

Allegro

allegro opinie

Węgiel / popiół do serów (250 g)

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 20,00 zł 20.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Popiół, czasami nazywany węglem aktywnym, to węgiel drzewny spożywczy stosowany w niektórych miękkich serach w celu zneutralizowania powierzchni sera, tworząc przyjazne środowisko dla wzrostu m.in. Penicillium Candidum. Można go używać również w celach typowo wizualnych dla osiągnięcia szarej skórki, lub np. przekładając warstwami skrzepu.

Popiół powinno mieszać się z solą przed nałożeniem na skórkę sera. Ser zwykle ma niebieskoszarą, nakrapianą skórkę o orzechowej konsystencji i silnym kremowym smaku.

węgiel

Wymieszaj popiół z solą przed nałożeniem (około 5 g na 1 kg soli). Za kilka dni czarna skórka stanie się szara, gdy przerośnie biała pleśń. Po 8-10 dniach cała skórka powinna być biała.

Jeśli pleśń jest niebieska zamiast białej - to ser jest zbyt kwaśny; szary i włochaty - ser nie jest wystarczająco kwaśny, zatrzymując zbyt dużo wilgoci.

Popiół przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl