375,00 zł
Cena regularna:
399,00 zł
Węgiel / popiół do serów (250 g)
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Popiół, czasami nazywany węglem aktywnym, to węgiel drzewny spożywczy stosowany w niektórych miękkich serach w celu zneutralizowania powierzchni sera - tworzy przyjazne środowisko dla wzrostu m.in. Penicillium Candidum. Można go używać również w celach typowo wizualnych dla osiągnięcia szarej skórki, lub np. przekładając warstwami skrzepu.
Popiół powinno mieszać się z solą przed nałożeniem na skórkę sera. Ser zwykle ma niebieskoszarą, nakrapianą skórkę o orzechowej konsystencji i silnym kremowym smaku.
Wymieszaj popiół z solą przed nałożeniem (około 5 g na 1 kg soli). Za kilka dni czarna skórka stanie się szara, gdy przerośnie biała pleśń. Po 8-10 dniach cała skórka powinna być biała.
Jeśli pleśń jest niebieska zamiast białej - to ser jest zbyt kwaśny; szary i włochaty - ser nie jest wystarczająco kwaśny, zatrzymuje zbyt dużo wilgoci.
Popiół który oferujemy jest popiołem mieszanym, otrzymywanym z buku, dębu i brzozy.
Popiół przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.