Mikołaj

mikołaj - banner

Sól serowarska niejodowana 3 kg bez antyzbrylacza

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 10,90 zł

Cena regularna:

10.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: -

Opis

Sól intensyfikuje smak sera. Dodaje się ją do skrzepu zazwyczaj tuż przed prasowaniem, choć w niektórych przypadkach wciera w zewnętrzną powłokę sera po uformowaniu się jego skórki. Sól do solenia serów przypomina sól peklową - jest gruba i niejodowana. Wykorzystuje się ją również do solanki - sporządzania nasyconego roztworu, w którym moczy się różne rodzaje serów.

 

Sól odgrywa ważną rolę w wielu procesach:

  •     usuwa wodę ze skrzepu,
  •     pomaga odcedzić serwatkę poprzez obkurczanie skrzepu,
  •     hamuje rozwój bakterii pod koniec procesu warzenia oraz konserwuje poprzez ograniczenie wzrostu niepożądanych bakterii.


Opakowanie: 3 kg

Zwykła, dostępna w Polsce w każdym sklepie sól jodowana nie nadaje się do wyrobu serów, ponieważ jod hamuje rozwój bakterii starterowych i opóźnia proces dojrzewania!


Sól z Kłodawy pochodzi z ekologicznie czystego okresu cechsztyńskiego. Powstała około 250 milionów lat temu z odparowania wód morskich. Sól kamienna z Kłodawy zawiera, w śladowych ilościach, szereg naturalnych mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Skład mikroelementów występujący w kłodawskiej soli zbliżony jest do ich zawartości w płynie ustrojowym organizmu człowieka.

Biopierwiastki wchodzące w skład kłodawskiej soli tworzą ich kompleksy, łatwo przyswajalne przez organizm. Sól kłodawska zawiera naturalne pierwiastki takie jak: żelazo, wapń, magnez, cynk, potas i jod.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium