375,00 zł
Cena regularna:
399,00 zł
Sól serowarska niejodowana 3 kg bez antyzbrylacza
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Sól intensyfikuje smak sera. Dodaje się ją do skrzepu zazwyczaj tuż przed prasowaniem, choć w niektórych przypadkach wciera w zewnętrzną powłokę sera po uformowaniu się jego skórki. Sól do solenia serów przypomina sól peklową - jest gruba i niejodowana. Wykorzystuje się ją również do solanki - sporządzania nasyconego roztworu, w którym moczy się różne rodzaje serów.
Sól odgrywa ważną rolę w wielu procesach:
- usuwa wodę ze skrzepu,
- pomaga odcedzić serwatkę poprzez obkurczanie skrzepu,
- hamuje rozwój bakterii pod koniec procesu warzenia oraz konserwuje poprzez ograniczenie wzrostu niepożądanych bakterii.
Opakowanie: 3 kg
Zwykła, dostępna w Polsce w każdym sklepie sól jodowana nie nadaje się do wyrobu serów, ponieważ jod hamuje rozwój bakterii starterowych i opóźnia proces dojrzewania!
Sól z Kłodawy pochodzi z ekologicznie czystego okresu cechsztyńskiego. Powstała około 250 milionów lat temu z odparowania wód morskich. Sól kamienna z Kłodawy zawiera, w śladowych ilościach, szereg naturalnych mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Skład mikroelementów występujący w kłodawskiej soli zbliżony jest do ich zawartości w płynie ustrojowym organizmu człowieka.
Biopierwiastki wchodzące w skład kłodawskiej soli tworzą ich kompleksy, łatwo przyswajalne przez organizm. Sól kłodawska zawiera naturalne pierwiastki takie jak: żelazo, wapń, magnez, cynk, potas i jod.