Produkt dnia
Broszura informacyjna Serowar.pl
Broszura informacyjna Serowar.pl
1,00 zł
szt.
Płatności

dotpay

Allegro

allegro opinie

Sprawdź nasze nowe profesjonalne materiały do pakowania serów, masła, itp.! 

 inteligentny papier Inteligentny papier nanofolia Nanofolia

 

Sól serowarska niejodowana 3 kg bez antyzbrylacza

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 5,90 zł 5.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Producent: -

Opis

Sól intensyfikuje smak sera. Dodaje się ją do skrzepu zazwyczaj tuż przed prasowaniem, choć w niektórych przypadkach wciera w zewnętrzną powłokę sera po uformowaniu się jego skórki. Sól do solenia serów przypomina sól peklową - jest gruba i niejodowana. Wykorzystuje się ją również do solanki - sporządzania nasyconego roztworu, w którym moczy się różne rodzaje serów.

 

Sól odgrywa ważną rolę w wielu procesach:

  •     usuwa wodę ze skrzepu,
  •     pomaga odcedzić serwatkę poprzez obkurczanie skrzepu,
  •     hamuje rozwój bakterii pod koniec procesu warzenia oraz konserwuje poprzez ograniczenie wzrostu niepożądanych bakterii.


Opakowanie: 3 kg

Zwykła, dostępna w Polsce w każdym sklepie sól jodowana nie nadaje się do wyrobu serów, ponieważ jod hamuje rozwój bakterii starterowych i opóźnia proces dojrzewania!


Sól z Kłodawy pochodzi z ekologicznie czystego okresu cechsztyńskiego. Powstała około 250 milionów lat temu z odparowania wód morskich. Sól kamienna z Kłodawy zawiera, w śladowych ilościach, szereg naturalnych mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Skład mikroelementów występujący w kłodawskiej soli zbliżony jest do ich zawartości w płynie ustrojowym organizmu człowieka.

Biopierwiastki wchodzące w skład kłodawskiej soli tworzą ich kompleksy, łatwo przyswajalne przez organizm. Sól kłodawska zawiera naturalne pierwiastki takie jak: żelazo, wapń, magnez, cynk, potas i jod.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl