375,00 zł
Cena regularna:
399,00 zł
Lizozym w płynie
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Lizozym (Chlorowodorek lizozymu) to wysoce stabilna substancja, której główną właściwością jest silne działanie przeciwbakteryjne. Enzym ten działa hamująco m. in. na bakterie Clostridium tyrobutyricum odpowiedzialne za pojawienie się tzw. późnych wzdęć serów i powstawanie nieprzyjemnego smaku wynikającego z obecności kwasu masłowego.
Clostridium tyrobutyricum obecne w mleku fermentują mleczan powodując defekt "późnego wzdymania" w serach o wysokim pH, takich jak Emmentaler, Gouda lub Edammer i innych. Nawet niskie zagęszczenie zarodników tego anaeroba w mleku stosowanym do produkcji sera może wywołać to zjawisko, jeśli warunki wzrostu są odpowiednie. Wada ta charakteryzuje się dużymi oczkami, szczelinami i pęknięciami spowodowanymi wytwarzaniem pęcherzyków gazu oraz nienormalnym smakiem sera z kwasu masłowego. Ta wada może spowodować znaczną utratę produktu.
Lizozym najczęściej stosuje się:
- przy produkcji serów dojrzewających;
- przy produkcji wyrobów seropodobnych;
- w napojach mlecznych;
- fermentowanych napojach winiarskich;
- wyrobach winiarskich gronowych.
Dawkowanie zalecane: 10-15 ml na 100 l mleka.
Przechowywać w oryginalnym opakowaniu w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej 15 - 25°C, nie zamrażać.
Produkt wolny od GMO zgodnie z rozporządzeniem 95/2/WE i rozporządzeniem 1830/2003.
Może zawierać śladowe ilości jaj.
Aktywność ≥ 9.000.000 jednostek FIP/ml.