375,00 zł
Cena regularna:
399,00 zł
Forma Manchego
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Uniwersalna forma Manchego do prasowania serów. Jej typowy kształt umożliwia wytwarzanie wielu rodzajów sera. Forma wykończona jest prostym rogiem pomiędzy ścianą, a dnem, zatem uformowany ser posiada kąt prosty w rogu (brak zaoblenia jak np. w przypadku forem Gouda lub Corimbo Liso). Forma z grubego tworzywa, wraz ze wzmacnianą pokrywą do prasowania.
Dostępna w kilku wymiarach.
Pojemność, średnica x wysokość:
- 0,8 kg, 11x12,5
- 1,1 kg, 12x14,5
- 1,35 kg, 14,5x12,5
- 1,8 kg, 17x13
- 2 kg, 14,5x17
- 2,20 kg, 18,5x13
- 2,5 kg, 21x11
- 3 kg, 26x11
- 3 kg, 21x14
- 3,2 kg 21x15
- 4 kg, 22x19
- 4,5 kg, 26x15
Wszystkie formy serowarskie posiadają dziurki umożliwiające odpływ serwatki.
Formy przeznaczone do prasowania ze względu na ich konstrukcję posiadają mniejszą ilość dziurek, co zapewnia sztywność i solidność formy pod dużymi dociskami.
Forma posiada w komplecie pokrywę dociskową do prasowania.
Do mycia formy zalecamy specjalistyczny płyn do urządzeń i narzędzi mleczarskich:
http://sklep.serowar.pl/pl/p/Plyn-do-mycia-urzadzen-mleczarskich%2C-1-L/234