Wytwarzamy ekologiczny ser... w domu

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 20,00 zł 20.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: -

Opis

Wytwarzamy ekologiczny ser ...w domu to druga publikacja z serii Biblioteczka Rękodzieła Ekologicznego EKO SMAK.

Sery zagrodowe, ser domowy, bez sztucznych dodatków, konserwantów i barwników - możesz przyrządzić go samodzielnie korzystając z doświadczeń tych, którzy już dawno zdecydowali się wytwarzać ser samodzielnie. Autorzy przekazują doświadczenia rolników ekologicznych i kucharzy wytwarzających domowe sery.

Dostępne w sklepach sery mają coraz gorszą jakość i smak. Często „fałszuje” się je różnymi dodatkami, m.in. olejami. Coraz więcej konsumentów decyduje się na zakup tradycyjnych ekologicznych serów gospodarskich lub stara się je wytwarzać rękodzielniczo w domu.

Poradnik Wytwarzamy ekologiczny ser... w domu został przygotowany po to, by pokazać, że samodzielny wyrób smacznych serów nie jest trudny. Autorzy odwołują się do polskiej tradycji, ale przytaczają również kilka zagranicznych przykładów.

W książce przekazano autentyczne doświadczenia rolników ekologicznych z całego kraju. Świadomie starano się prezentować tylko najprostsze receptury i przepisy, możliwe do wykorzystania w każdym domu, zarówno w mieście jak i przede wszystkim na wsi.

Warto spróbować receptur z książki Wytwarzamy ekologiczny ser, gdyż tradycyjne ekologiczne sery są najcenniejsze biologicznie i zdrowotnie.

Sięgając po poradnik Wytwarzamy ekologiczny ser poznasz / zobaczysz / zrozumiesz:

- przepisy na sery wytwarzane w gospodarstwach ekologicznych i małych serowarniach całej Polski
- domowy wyrób serów krok po kroku (dokładnie opisane zdjęcia)
- opisy walorów zdrowotnych i dietetycznych różnych rodzajów serów
- receptury najsławniejszych polskich kucharek z XIX i XX wieku
- receptury na tradycyjne sery z różnych regionów Polski i Europy
- jakie mleko najlepiej używać do wytwarzania sera
- co trzeba mieć, aby wytwarzać najbardziej wartościowy ser
- jak otrzymać własne podpuszczki (także wegetariańskie)
- praktyczne porady, wskazówki i ciekawostki

Spis treści:

  • O tym dlaczego warto sery w domu wytwarzać
  • Rozdziały wstępne
  • Z serem przez wieki
  • Jakie mleko na smaczny ser
  • Aby ser dał krzepę i zdrowie
  • Ogólne warunki wyrobu dobrego sera
  • Własne podpuszczki do wyrabiania serów
  • Przepisy na ekologiczne sery
  • Najlepszy ser to ekologiczny ser gospodarski
  • Przepisy rolników ekologicznych
  • Tradycyjne polskie sery
  • Sery góralskie, gomółki, sery topione i twarogowe
  • Z serem przez świat
  • Sery z Włoch, Francji i Holandii
  • Indeks


Autorzy: Zbigniew Przybylak, Magdalena Przybylak-Zdanowicz, Karol Przybylak
Okładka: Miękka
Liczba stron: 120
Format: A5

 

Jeśli szukają Państwo pozycji, która wprowadzi Państwa do tematu domowego oraz niewielkiego, przygospodarskiego przetwórstwa mleka, polecamy książkę: Domowy Wyrób Serów: http://sklep.serowar.pl/pl/p/Domowy-wyrob-serow-najlepsza-na-start/16

Książka "Wytwarzamy ekologiczny ser w domu" jest dobrą pozycją jako uzupełnienie wiedzy, nie ma w niej jednak tak obszernie opisanych czynności, technologii, dodatków, akcesoriów, itp.

Serowar.pl

Inni klienci kupili również
Broszura informacyjna Serowar.pl
Broszura informacyjna Serowar.pl

1,00 zł

szt.
Forma Ser Koryciński niska
Forma Ser Koryciński niska

10,00 zł

szt.
Lipaza - 10 g (na 100 L mleka)
Lipaza - 10 g (na 100 L mleka)

5,00 zł

szt.
Jak zrobić ser w domu
Jak zrobić ser w domu

59,00 zł

Cena regularna:

69,99 zł

Najniższa cena: 69,99 zł
szt.
Forma fresco
Forma fresco

0,90 zł

Filtr cedzidła krążkowy
Filtr cedzidła krążkowy

11,95 zł

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium