375,00 zł
Cena regularna:
399,00 zł
Wosk plastyczny czerwony (parafina) do serów
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Wosk plastyczny czerwony wytwarzany jest na bazie rafinowanych gaczy parafinowego lekkiego i pozostałościowego oraz wosku pszczelego, barwionych za pomocą odpowiednich dodatków.
Wosk plastyczny czerwony stosowany jest w przemyśle mleczarskim do powlekania serów podpuszczkowych dojrzewających. Chroni ser przed wysuszeniem, przed zanieczyszczeniami i drobnoustrojami. Ponadto stanowi bardzo ładny efekt wizualny.
Zobacz na filmie jak nakładać wosk serowarski:
Wosk jest integralną częścią sera, zatem opłaca się powlekać sery woskiem (tym bardziej te, które przeznaczone są na sprzedaż), gdyż ich waga - a co za tym idzie - cena - wzrasta.
Wosk plastyczny czerwony posiada w składzie odpowiednie barwniki nadające mu czerwony kolor. Są one w 100% bezpieczne, produkt jest produktem specjalistycznym przeznaczonym dla przemysłu mleczarskiego.
Woski charakteryzują się dobrą przyczepnością i elastycznością, co zapewnia dobre przyleganie do powierzchni sera. Woski te spełniają wiele wymogów i standardów dopuszczających te produkty do kontaktu z żywnością.
Produkcja wosków do serów prowadzona jest zgodnie z obowiązującym Kodeksem GMP (Good Manufacturing Practice) z elementami Dobrej Praktyki Higienicznej. Proces wytwarzania odbywa się w wydzielonym do tego celu obszarze, a wszystkie dostawy stosowanych w procesie surowców, dodatków i opakowań objęte są specjalnym systemem kontroli przyjęcia i zwolnienia do produkcji. Jednym z wymogów GMP są również badania kontrolne z zakresu czystości i zawartości substancji w wyrobach gotowych.
Badania wosków do serów prowadzone są w wyspecjalizowanych jednostkach badawczych i dotyczą głownie oznaczenia zawartości WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, benzo(a)pirenu, spełnienia normy FDA 172.886 oraz zawartości metali ciężkich. Wyniki badań dają podstawę do określenia spełnienia Rozporządzenia (WE) 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Każda partia produkcyjna wosków do serów przechodzi standardowe badania parametrów fizykochemicznych, zgodnie z obowiązującymi Warunkami Technicznymi.
Do produkcji wosków stosowane są odpowiednie barwniki spożywcze. Barwniki te muszą znajdować się na liście dopuszczonych do stosowania w środkach spożywczych barwników, zgodnie z wymaganiami Dyrektywy 94/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych (wraz z późniejszymi zmianami).
Oferowane przez nas woski spełniają wymagania i mogą być bezpiecznie stosowane, jako skórka serów podpuszczkowych i dojrzewających.
Podana cena dotyczy 1 kg wosku (+/- 5%).