Węgiel / popiół do serów (250 g)

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 28,00 zł 28.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Popiół, czasami nazywany węglem aktywnym, to węgiel drzewny spożywczy stosowany w niektórych miękkich serach w celu zneutralizowania powierzchni sera - tworzy przyjazne środowisko dla wzrostu m.in. Penicillium Candidum. Można go używać również w celach typowo wizualnych dla osiągnięcia szarej skórki, lub np. przekładając warstwami skrzepu.

Popiół powinno mieszać się z solą przed nałożeniem na skórkę sera. Ser zwykle ma niebieskoszarą, nakrapianą skórkę o orzechowej konsystencji i silnym kremowym smaku.

węgiel

Wymieszaj popiół z solą przed nałożeniem (około 5 g na 1 kg soli). Za kilka dni czarna skórka stanie się szara, gdy przerośnie biała pleśń. Po 8-10 dniach cała skórka powinna być biała.

Jeśli pleśń jest niebieska zamiast białej - to ser jest zbyt kwaśny; szary i włochaty - ser nie jest wystarczająco kwaśny, zatrzymuje zbyt dużo wilgoci.

Popiół który oferujemy jest popiołem mieszanym, otrzymywanym z buku, dębu i brzozy. 

Popiół przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium