Sól serowarska niejodowana warzona 5 kg

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 32,90 zł 32.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: -

Opis

Sól intensyfikuje smak sera. Dodaje się ją do skrzepu zazwyczaj tuż przed prasowaniem, choć w niektórych przypadkach wciera w zewnętrzną powłokę sera po uformowaniu się jego skórki. Wykorzystuje się ją również do sporządzania nasyconego roztworu, w którym moczy się różne rodzaje serów - solanki.

Sól odgrywa ważną rolę w wielu procesach:

  • usuwa wodę ze skrzepu,
  • pomaga odcedzić serwatkę poprzez obkurczanie skrzepu,
  • hamuje rozwój bakterii pod koniec procesu warzenia oraz konserwuje poprzez ograniczenie wzrostu niepożądanych bakterii.



Opakowanie: 5 kg

Sól warzona w przeciwieństwie do soli kamiennej jest oczyszczona i nie zawiera innych minerałów oraz niewielkich (naturalnych) zabrudzeń.

Zwykła, dostępna w Polsce w każdym sklepie sól jodowana nie nadaje się do wyrobu serów, ponieważ jod hamuje rozwój bakterii starterowych i opóźnia proces dojrzewania!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium