Sól serowarska niejodowana 1 kg

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 4,60 zł 4.60
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: -

Opis

Sól intensyfikuje smak sera. Dodaje się ją do skrzepu zazwyczaj tuż przed prasowaniem, choć w niektórych przypadkach wciera w zewnętrzną powłokę sera po uformowaniu się jego skórki. Sól do solenia serów przypomina sól peklową - jest gruba i niejodowana. Wykorzystuje się ją również do sporządzania nasyconego roztworu, w którym moczy się różne rodzaje serów - solanki.

 

Sól odgrywa ważną rolę w wielu procesach:

  • usuwa wodę ze skrzepu,
  • pomaga odcedzić serwatkę poprzez obkurczanie skrzepu,
  • hamuje rozwój bakterii pod koniec procesu warzenia oraz konserwuje poprzez ograniczenie wzrostu niepożądanych bakterii.

Opakowanie: 1 kg

Zwykła, dostępna w Polsce w każdym sklepie sól jodowana nie nadaje się do wyrobu serów, ponieważ jod hamuje rozwój bakterii starterowych i opóźnia proces dojrzewania!

Produkty powiązane

Inni klienci kupili również
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium