59,00 zł
Cena regularna:
69,99 zł
Sól serowarska niejodowana 1 kg
Opis
Sól intensyfikuje smak sera. Dodaje się ją do skrzepu zazwyczaj tuż przed prasowaniem, choć w niektórych przypadkach wciera w zewnętrzną powłokę sera po uformowaniu się jego skórki. Sól do solenia serów przypomina sól peklową - jest gruba i niejodowana. Wykorzystuje się ją również do sporządzania nasyconego roztworu, w którym moczy się różne rodzaje serów - solanki.
Sól odgrywa ważną rolę w wielu procesach:
- usuwa wodę ze skrzepu,
- pomaga odcedzić serwatkę poprzez obkurczanie skrzepu,
- hamuje rozwój bakterii pod koniec procesu warzenia oraz konserwuje poprzez ograniczenie wzrostu niepożądanych bakterii.
Opakowanie: 1 kg
Zwykła, dostępna w Polsce w każdym sklepie sól jodowana nie nadaje się do wyrobu serów, ponieważ jod hamuje rozwój bakterii starterowych i opóźnia proces dojrzewania!