RQ - pleśń Penicillium roqueforti

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 20,00 zł 20.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Skoncentrowana, liofilizowana kultura starterowa do bezpośredniego zaszczepienia mleka (DVI). Nadaje charakterystyczny smak, idealna do serów świeżych i miękkich, takie jak np. Roquefort, Gorgonzola czy nasz rodzimy "rokpol".
Kultura składa się z czystego szczepu Penicillium roqueforti.

Pleśń ma typową niebieskozieloną barwę. Ogranicza rozwój niepożądanych pleśni, a jej enzymy pozwalają otrzymać pikantny smak i kremową konsystencję sera.

Nazwa: RQ
Seria: Aroma-Tek

Kultura dostarczana jest we fiolce zawierającej dawkę na 100 L lub 1000 L do bezpośredniego zaszczepiania mleka.

Starter w formie proszku (liofilizat). Opakowanie zakręcane, umożliwia wielokrotne odsypywanie potrzebnej dawki, zakręcanie i chowanie do zamrażarki. Kultura startowa odporna na działanie wyższych temperatur podczas transportu.

Ta kultura powinna być używana w połączeniu z kulturami bakteryjnymi Cheese-Tek, zwłaszcza z kulturą MST.

 

Przed użyciem zdezynfekuj (np. spirytusem) opakowanie oraz narzędzie, które użyjesz do otworzenia!


Zaszczepianie bezpośrednie: Wsyp kulturę bezpośrednio do mleka, bez wstępnej aktywacji. Wymieszaj dokładnie.

 

Charakterystyka kultur:

Optymalna temperatura dla wzrostu: 20 - 30 ° C
Produkcja gazu: ++
Aktywność proteolityczna: +++
Aktywność fermentacyjna: -
Tolerancja na sól (50% zahamowania aktywności): brak zahamowania aktywności

 

Pełny katalog preparatów firmy BIOCHEM do produkcji mleczarskiej (kultury starterowe, podpuszczki, chlorek wapnia i inne) dostępny pod adresem - w formacie PDF:

http://serowar.pl/upload/BIOCHEM-SEROWAR.pdf 

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium