Prasa do serów mała (nacisk x2,8 kg)

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 189,00 zł 189.00



ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Drewniana prasa do serów z dźwignią do użytku domowego i półprofesjonalnego.

Polska produkcja, wysokiej jakości drewno sosnowe lub bukowe lub brzozowe. Dodatkowa podstawa stabilizująca. Przy używaniu większych obciążeń, stabilizuje konstrukcję, by się nie przewróciła na stronę dźwigni.

Materiał:

  • SOSNA - dobre właściwości drewna, lżejsza konstrukcja, niższa cena
  • BUK - twarde, wytrzymalsze drewno; mniej nasiąkliwe, cięższe, solidniejsze, wyższa cena
  • BRZOZA - drewno pośrednie - wytrzymalsze od sosny, jednak tańsze od buku

Nasze prasy zaimpregnowane są specjalistycznym stolarskim olejem lnianym, który przeznaczony jest do drewnianych elementów mających kontakt z żywnością. Konserwuje drewno, zapobiega nadmiernemu brudzeniu się prasy, ułatwia ściekanie serwatki i czyszczenie.

 

Wymiary:

Podstawa 40 x  23 cm, wysokość 50 cm.
Do form serowarskich o średnicy maksimum 16,8 cm.

UWAGA : W naszych formach podane są wymiary wewnętrzne ! Do każdej wymiaru należy dodać 1 cm aby sprawdzić czy forma zmieści się w prasie.

 

Efekt dźwigni powoduje zwiększenie nacisku o wartość 2,8 raza.

Przykład:

Zawieszenie na ramieniu ciężaru 0,5 kg powoduje nacisk na formę (ser) o sile około 1,4 kg.

Zawieszenie na ramieniu ciężaru 1 kg powoduje nacisk na formę (ser) o sile około 2,8 kg.

Zawieszenie na ramieniu ciężaru 3 kg powoduje nacisk na formę (ser) o sile około 8,4 kg.

I tak dalej...

 

 

Uwaga! W internecie pojawiły się tanie, malutkie praski. Przestrzegamy przed ich zakupem. Mieszczą się do nich tylko malutkie formy, poza tym nie posiadają podstawy stabilizującej, co powoduje się ich przewracanie na bok pod nieco większym obciążeniem!

Nasze prasy pozbawione są tych wad.

 

Dlaczego prasa dźwigniowa a nie dokręcana?

W praktyce prasa dokręcana jest bezużyteczna. Nie mamy takich w sprzedaży.
1. Pod wpływem nacisku, serwatka wypływa, a ciśnienie w formie maleje. Z tego powodu prasa śrubowa wymaga dokręcenia śruby co kilka minut. Wyobrażasz sobie 12-godzinne prasowanie z dokręcaniem co chwile śruby...?
2. Skąd wiemy, jaki nacisk generujemy na formę? Zbyt duży nacisk może spowodować zakleszczenie się serwatki i efekt odwrotny do zamierzonego!

Nasze prasy dźwigniowe pozbawione są tych dwóch podstawowych wad. Konstrukcja dźwigniowa sprawia, że nacisk jest jednolity przez cały proces prasowania - ramię powoli opada wraz ze zmniejszaniem objętości sera, generując ciągle taki sam - odpowiedni nacisk.
Ponadto nacisk generowany na formę można w łatwy sposób policzyć. Prasy mają mnożnik x3,5 lub x3,2 (w zależności od modelu). Wystarczy pomnożyć zawieszony ciężar razy mnożnik prasy - wynikiem będzie wartość wywierana na formę serowarską.

Do obciążania pras doskonale nadają się np. małe kanki napełniane wodą - do kupienia w naszym sklepie.

Inni klienci kupili również
Forma Corimbo Liso
Forma Corimbo Liso

68,00 zł

Forma Manchego
Forma Manchego

82,00 zł

Kanka / bańka na mleko 4 L
Kanka / bańka na mleko 4 L

49,00 zł

szt.
Słoik 330 ml - zgrzewka 20 szt.
Słoik 330 ml - zgrzewka 20 szt.

41,00 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium