375,00 zł
Cena regularna:
399,00 zł
Pasteryzator przepływowy PP 1000 EL PRO
Cena regularna:
Cena (EUR): 0,00 €
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Pasteryzacja to proces termicznej obróbki mleka, który niszczy drobnoustroje chorobotwórcze i pozwala na dłuższą trwałość produktów.
Produkt: mleko / ser
Wydajność = 1000 l/h
Pasteryzacja w temperaturze = 75°C
Cykl temperaturowy: 5-60-75-20-5°C / 5-60-75-20°C (podgrzewanie do 32°C w kotle serowarskim)
Czas trzymania: 20 sekund
Odzysk energii: 80%
ZBIORNIK BILANSOWY
Utrzymuje stały przepływ podczas procesu pasteryzacji i umożliwia przygotowanie roztworu myjącego.
Składa się z:
- pokrywa do przeglądu,
- przyłącze wlotowe,
- zawór upustowy,
- kula natryskowa do mycia,
- wylotowy zawór motylkowy
- sondy wykrywające poziom min. i max.
Specyfikacja:
- Pojemność: 80 litrów
- Materiał: W.Nr. 1.4301 (AISI 304)
- Przyłącze wlotowe: DN 32
POMPA ZASILAJĄCA
Pompa odśrodkowa przenosi produkt ze zbiornika wyrównawczego do wymiennika ciepła. Pompa została zaprojektowana tak, aby spełniała wymagania higieniczne przemysłu mleczarskiego i zapewnia delikatną obsługę produktu. Wewnętrzna struktura wokół wirnika i uszczelnienia mechanicznego umożliwia prostą konserwację bez użycia specjalnych narzędzi. Pompa jest zamontowana na stopach ze stali nierdzewnej, a osłona pokrywy jest umieszczona wokół silnika elektrycznego.
Specyfikacja:
- Materiał wirnika: W.Nr.1.4401 (AISI 316)
PŁYTOWY WYMIENNIK CIEPŁA
Uszczelniony płytowy wymiennik ciepła zapewnia wydajny transfer ciepła. Urządzenie ma elastyczną konstrukcję i jest łatwe w obsłudze i konserwacji.
Specyfikacja:
Materiał płyty: W.Nr.1.4404 (AISI316L)
Materiał płytki rozdzielającej: W.Nr.1.4301 (AISI304)
Materiał ramy: W.Nr.1.4301 (AISI304)
Przyłącza: DN 25 DIN11851 W.Nr.1.4404 (AISI316L)
Materiał uszczelki: EPDM (bezklejowy)
Powierzchnia wymiany płyty: 0,04 m2
Dyrektywa ciśnieniowa: PED 2014/68/UE DIN EN13445
Maks. ciśnienie robocze: 10 bar
Maks. temperatura projektowa: 100°C
Produkcja:
Wydajność mleka = 1000 l/h
T pasteryzacja = 75°C
T gorąca woda = 78°C
Przepływ ciepłej wody = 2000 l/h
T wody chłodzącej = 1°C
Przepływ wody chłodzącej = 2000 l/h
Cykl termiczny: 5-60-75-20-5°C / 5-60-75-20°C
Odzysk energii: 80%
RURA
Rura przetrzymująca jest zaprojektowana z uwzględnieniem wydajności instalacji i czasu przetrzymywania.
Specyfikacja:
- Czas trzymania: 20 sekund
- Materiał: W.Nr. 1.4301 (AISI 304)
ZAWÓR FD
Pneumatyczny zawór zmiany kierunku przepływu kieruje niedostatecznie podgrzane mleko z powrotem do zbiornika wyrównawczego.
Zawór jest EHEDG certyfikowany i zaprojektowany zgodnie z najwyższymi wymaganiami higienicznymi.
- Materiał: W.Nr.1.4401 (AISI 316)
- Uszczelki: EPDM
PRZYGOTOWANIE GORĄCEJ WODY - EL
Składa się z:
- pompa obiegowa wody,
- sonda temperatury Pt 100,
- manometr,
- zawór bezpieczeństwa,
- zawór napełniający,
- naczynie wzbiorcze.
Specyfikacja:
Rodzaj grzania: EL – nagrzewnice elektryczne
Moc grzewcza: 24 kW
Ciśnienie robocze: 2 bary
PANEL STEROWANIA ZE STALI NIERDZEWNEJ
Panel sterowania wykonany jest ze stali nierdzewnej i zapewnia stopień ochrony IP65. Zawiera kontroler z ekranem dotykowym 5”, wszystkie elementy elektryczne, przycisk awaryjny i sygnalizację wizualną.
REJESTRATOR PROFESJONALNY
Rejestrator Professional rejestruje parametry temperatury, położenie zaworu rozdzielczego oraz przepływ mediów przez cały czas procesu. Kontroler umożliwia graficzne przeglądanie zapisu w czasie rzeczywistym, jak również dla wszystkich przeszłych procesów. Dane są przechowywane na przenośnej karcie pamięci i mogą być wykorzystywane do dalszego przetwarzania oraz kontroli procesu i jakości.
Parametry zapisu:
- mleko pasteryzowane w temperaturze,
- temperatura ciepłej wody,
- położenie zaworu rozdzielczego,
- różnica ciśnień,
- Przepływ produktu,
- temperatura mleka na wyjściu z procesu,
- Data i godzina.
Zasilanie: 400V 3N 50Hz; 27 kW
Wymiary: (dł.) 2200 x (gł.) 1200 x (wys.) 1800 mm
Masa: 450 kg