Maszyna do wytwarzania Mozzarelli, korbaczy i innych typu pasta filata

Dostępność: Wycena indywidualna
Cena: 0,00 zł

Cena regularna:

0.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:

Cena (EUR): 0,00 €

ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Urządzenie wielofunkcyjne - potrafi pokroić skrzep, zaparzyć, rozciągnąć i uformować dowolny rodzaj sera „pasta filata” (mozzarella, fior di latte, ser do pizzy).

O PRODUKCIE
Maszyna może być wyposażona w zestaw urządzeń formujących do uzyskania następujących produktów:
- Mozzarella od 100 do 500 gramów za pomocą standardowych bębnów formujących (w zestawie jeden bęben formierski dla tego zakresu wagowego).
- Mozzarella od 8 do 90 gramów za pomocą dodatkowych specjalnych bębnów formujących (opcja – brak w zestawie).
- Produkty cylindryczne (takie jak ser do pizzy, provolon, itp.) do 3 kg za pomocą opcjonalnego urządzenia do formowania produktów cylindrycznych wraz z 1 rurką formującą. Średnica rury formującej może wynosić 49, 72, 85, 96 lub 110 mm (opcja – brak w zestawie).
- Ciągły sznur do ręcznego wytwarzania korbaczy za pomocą opcjonalnego urządzenia do wytłaczania ciągłego "sznurka" sera wraz z 3 dyszami wytłaczającymi do produkcji 3 ciągłych "sznurków" sera w tym samym czasie. Średnica "sznurka" sera może wynosić od 20 do 37 mm (opcja – brak w zestawie).

GODZINOWA PRODUKCJA
Regulowany od 10/15 kg do max. 100 kg/h, w zależności od wielkości produktu, wilgotności i właściwości.

KONCEPCJA PRACY
Bloki skrzepu serowego są wprowadzane ręcznie do leja krajalnicy i krojone przez obrót noży zamontowanych na dysku. Produkt jest ładowany od góry, a noże wielokrotnie przecinają dolną część bloku serowego. Ciężar bloku sera wywiera niezbędny nacisk na ostrza noża.
Plastry sera pochodzące z krajalnicy są podawane do kadzi do gotowania i rozciągania.
Rozciąganie produktu odbywa się poprzez mechaniczne działanie ramion rozciągających, które imitują ręczne czynności wykonywane przez mistrza serowarskiego w tradycyjnej produkcji sera.
W sekcji rozciągania istnieje możliwość regulacji dopływu i ilości wody pochodzącej z zewnętrznej grupy podgrzewania wody (brak w zestawie).
Ser pasta filata jest następnie podawany do sekcji formowania. Sekcja ta składa się ze ślimaka do przesuwania produktu oraz bębna formującego z wnękami przeznaczonymi do produkcji kulistej mozzarelli lub innych produktów typu „kulka w kulkę” o wadze do 500 g.
Dzięki mechanizmowi ślimakowemu sekcji formującej wnęki bębna formierskiego wypełniają się równomiernie i można uzyskać stałą wielkość produktu.
Porcje sera wewnątrz wnęk są cięte przez obrót bębna formującego. Specjalny kształt krawędzi wnęki gwarantuje doskonałe uszczelnienie ciętych włókien. Prędkości ślimaka i bębna formującego są oddzielnie regulowane zgodnie z godzinową wydajnością produkcji.

UŻYTE MATERIAŁY
- Maszyna wykonana w całości ze stali nierdzewnej AISI 304.
- Niektóre detale są wykonane z polietylenu o dużej gęstości (HDPE)
- Powłoka teflonowa ze specjalnym teflonem SR70 części mających kontakt z produktem
- Osłona wykonana ze stali nierdzewnej chroni silniki.

POWŁOKA TEFLONOWA - SPECJALNY TEFLON SR70
Zamiast standardowego teflonu (kolor zielony; powszechnie stosowany na rynku), wszystkie części maszyny, o której mowa powyżej, zostaną pokryte specjalnym teflonem SR70 (teflon w kolorze czarnym).
Główną cechą specjalnego teflonu SR70 jest to, że nie łuszczy się jak inne rodzaje teflonu, dzięki czemu zużycie powierzchni teflonu jest bardzo regularne i trwa znacznie dłużej. Tak więc w serze nie można znaleźć bardzo małego zanieczyszczenia sera przy bardzo długim czasie użytkowania teflonu.

WYPOSAŻENIE STANDARDOWE – urządzenie jest dostarczane w komplecie z:
1. Krajalnica do skrzepu, w komplecie z regulowanymi nożami.
2. Sekcja rozciągająca wraz z ramionami o zmiennej prędkości.
3. Automatyczna maszyna do formowania, w komplecie z:
- korpus maszyny z 1 ślimakiem podającym,
- bęben do formowania na 100-500 g mozzarelli w kształcie kulki (rozmiar do określenia),
- wkładka z tworzywa sztucznego, wykonana z HDPE (polietylen o wysokiej gęstości).
4. Elektryczny panel sterowania z wodoszczelną skrzynką ze stali nierdzewnej.
5. Zabezpieczenia BHP.
6. Podręcznik z instrukcjami obsługi i konserwacji, wraz ze schematem elektrycznym i listą części zamiennych.

WŁAŚCIWOŚCI TECHNICZNE
- Wymiary zewnętrzne: 1.050 (szerokość) x 1.360 (długość) x 1.830 (wysokość), mm
- Napięcie: 380 V (+/- 10%), 3 fazy, 50 Hz, N+E
- Moc: 1,6 kW
- Zużycie ciepłej wody o temperaturze 85/90°C (z bojlera zewnętrznego): 200 l/ h
- Zużycie naturalnego, tylko dla bębna formierskiego: około 250 l/h

Inni klienci kupili również
Chilli grys
Chilli grys

9,20 zł

Domowy wyrób serów - wydanie specjalne Serowar.pl
Domowy wyrób serów - wydanie specjalne Serowar.pl

25,00 zł

Cena regularna:

29,00 zł

Najniższa cena: 29,00 zł
szt.
Pasteryzator przepływowy PP 1000 EL PRO
Pasteryzator przepływowy PP 1000 EL PRO

0,00 zł

Cena (EUR): (0,00 €)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium