rabat 10%

Maszyna do wytwarzania Mozzarelli, korbaczy i innych typu pasta filata

Dostępność: Wycena indywidualna
Cena: 0,00 zł 0.00 (0,00 €)
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Urządzenie wielofunkcyjne - potrafi pokroić skrzep, zaparzyć, rozciągnąć i uformować dowolny rodzaj sera „pasta filata” (mozzarella, fior di latte, ser do pizzy).

O PRODUKCIE
Maszyna może być wyposażona w zestaw urządzeń formujących do uzyskania następujących produktów:
- Mozzarella od 100 do 500 gramów za pomocą standardowych bębnów formujących (w zestawie jeden bęben formierski dla tego zakresu wagowego).
- Mozzarella od 8 do 90 gramów za pomocą dodatkowych specjalnych bębnów formujących (opcja – brak w zestawie).
- Produkty cylindryczne (takie jak ser do pizzy, provolon, itp.) do 3 kg za pomocą opcjonalnego urządzenia do formowania produktów cylindrycznych wraz z 1 rurką formującą. Średnica rury formującej może wynosić 49, 72, 85, 96 lub 110 mm (opcja – brak w zestawie).
- Ciągły sznur do ręcznego wytwarzania korbaczy za pomocą opcjonalnego urządzenia do wytłaczania ciągłego "sznurka" sera wraz z 3 dyszami wytłaczającymi do produkcji 3 ciągłych "sznurków" sera w tym samym czasie. Średnica "sznurka" sera może wynosić od 20 do 37 mm (opcja – brak w zestawie).

GODZINOWA PRODUKCJA
Regulowany od 10/15 kg do max. 100 kg/h, w zależności od wielkości produktu, wilgotności i właściwości.

KONCEPCJA PRACY
Bloki skrzepu serowego są wprowadzane ręcznie do leja krajalnicy i krojone przez obrót noży zamontowanych na dysku. Produkt jest ładowany od góry, a noże wielokrotnie przecinają dolną część bloku serowego. Ciężar bloku sera wywiera niezbędny nacisk na ostrza noża.
Plastry sera pochodzące z krajalnicy są podawane do kadzi do gotowania i rozciągania.
Rozciąganie produktu odbywa się poprzez mechaniczne działanie ramion rozciągających, które imitują ręczne czynności wykonywane przez mistrza serowarskiego w tradycyjnej produkcji sera.
W sekcji rozciągania istnieje możliwość regulacji dopływu i ilości wody pochodzącej z zewnętrznej grupy podgrzewania wody (brak w zestawie).
Ser pasta filata jest następnie podawany do sekcji formowania. Sekcja ta składa się ze ślimaka do przesuwania produktu oraz bębna formującego z wnękami przeznaczonymi do produkcji kulistej mozzarelli lub innych produktów typu „kulka w kulkę” o wadze do 500 g.
Dzięki mechanizmowi ślimakowemu sekcji formującej wnęki bębna formierskiego wypełniają się równomiernie i można uzyskać stałą wielkość produktu.
Porcje sera wewnątrz wnęk są cięte przez obrót bębna formującego. Specjalny kształt krawędzi wnęki gwarantuje doskonałe uszczelnienie ciętych włókien. Prędkości ślimaka i bębna formującego są oddzielnie regulowane zgodnie z godzinową wydajnością produkcji.

UŻYTE MATERIAŁY
- Maszyna wykonana w całości ze stali nierdzewnej AISI 304.
- Niektóre detale są wykonane z polietylenu o dużej gęstości (HDPE)
- Powłoka teflonowa ze specjalnym teflonem SR70 części mających kontakt z produktem
- Osłona wykonana ze stali nierdzewnej chroni silniki.

POWŁOKA TEFLONOWA - SPECJALNY TEFLON SR70
Zamiast standardowego teflonu (kolor zielony; powszechnie stosowany na rynku), wszystkie części maszyny, o której mowa powyżej, zostaną pokryte specjalnym teflonem SR70 (teflon w kolorze czarnym).
Główną cechą specjalnego teflonu SR70 jest to, że nie łuszczy się jak inne rodzaje teflonu, dzięki czemu zużycie powierzchni teflonu jest bardzo regularne i trwa znacznie dłużej. Tak więc w serze nie można znaleźć bardzo małego zanieczyszczenia sera przy bardzo długim czasie użytkowania teflonu.

WYPOSAŻENIE STANDARDOWE – urządzenie jest dostarczane w komplecie z:
1. Krajalnica do skrzepu, w komplecie z regulowanymi nożami.
2. Sekcja rozciągająca wraz z ramionami o zmiennej prędkości.
3. Automatyczna maszyna do formowania, w komplecie z:
- korpus maszyny z 1 ślimakiem podającym,
- bęben do formowania na 100-500 g mozzarelli w kształcie kulki (rozmiar do określenia),
- wkładka z tworzywa sztucznego, wykonana z HDPE (polietylen o wysokiej gęstości).
4. Elektryczny panel sterowania z wodoszczelną skrzynką ze stali nierdzewnej.
5. Zabezpieczenia BHP.
6. Podręcznik z instrukcjami obsługi i konserwacji, wraz ze schematem elektrycznym i listą części zamiennych.

WŁAŚCIWOŚCI TECHNICZNE
- Wymiary zewnętrzne: 1.050 (szerokość) x 1.360 (długość) x 1.830 (wysokość), mm
- Napięcie: 380 V (+/- 10%), 3 fazy, 50 Hz, N+E
- Moc: 1,6 kW
- Zużycie ciepłej wody o temperaturze 85/90°C (z bojlera zewnętrznego): 200 l/ h
- Zużycie naturalnego, tylko dla bębna formierskiego: około 250 l/h

Inni klienci kupili również
Maselnica FJ 100
Maselnica FJ 100
36 019,00 zł
szt.
Blat ociekowy serowarski (54x54 cm)
Blat ociekowy serowarski (54x54 cm)
369,00 zł
szt.
Maselnica FJ 10
Maselnica FJ 10
3 689,00 zł
szt.
Stół serowarski ociekowy 165x70 cm
Stół serowarski ociekowy 165x70 cm
4 180,77 zł
szt.
Wiśnia - wsad owocowy, 3 kg
Wiśnia - wsad owocowy, 3 kg
71,50 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium