Kulturalna Historia Sera
Opis
Książka przedstawia w pasjonujący sposób zarówno dzieje sera na przestrzenie wieków, jak również związane z nim historie dotyczące produkcji i jego spożywania. Jest pierwszą pozycją w języku polskim, która ukazuje, jak wyglądała produkcja sera w różnych kulturach na przestrzeni wieków, w jaki sposób wykształciły się gatunki serów znane obecnie i jakie sery produkowali starożytni rzymianie. Porusza również współczesne tematy związane ze sposobami produkcji sera i ochroną nazw własnych poszczególnych ich rodzajów.
SPIS TREŚCI:
Azjatyckie pochodzenie sera
Ser, religia i kolebka cywilizacji
Brąz, podpuszczka i rozwój handlu
Grecja, ser i cud śródziemnomorski
Cezar, Chrystus i wyrabianie sera
Folwark, klasztor i epoka różnicowania się gatunków sera
Anglia, Holandia i handel serem
Purytanie, fabryki i upadek tradycyjnego serowarstwa
Dziedzictwo kulturowe serowarstwa w Starym i Nowym Świecie
Sery i wina
Jak się degustuje ser
ISBN: 978-83-938099-7-4
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 318
Oprawa: twarda (HB)
Format: 17,5 x 24,5
Wydawnictwo: DK MEDIA POLAND