Jak zrobić dobry ser - radzi serowar żuławski

Dostępność: wycofany z oferty
Cena: 30,00 zł 30.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: -

Opis

Dostępna jest nowa książka Pana Krzysztofa Jaworskiego:

https://sklep.serowar.pl/pl/p/Jak-zrobic-dobry-ser-w-domu.-Praktyczny-poradnik-dla-kazdego./604

 

Żuławski Dom Sera wydał wyjątkową książkę. Zapraszamy w niej do przejścia podstawowego kursu serowarzenia autorstwa Krzysztofa Jaworskiego. Możemy poznać historię żuławskiego serowarstwa opracowaną przez historyka Jacka Opitza i zrozumieć jakim Delta Wisły była ważnym ośrodkiem mleczarskim. Od czasów krzyżackich przez menonitów i szwajcarskie technologie doskonalono tu produkcję słynnych serów Werderkäse, Niederungkäse, Elbingerkäse czy Zwerga. Czas na powrót tradycji serowarskich i kultury spożycia sera na Żuławy.

 

Moim celem i marzeniem jest stworzenie grupy producentów – serowarów w naszym regionie i odtworzenie doskonałego niegdyś sera żuławskiego. Ser powstający na Żuławach, będący kontynuacją tradycji niderlandzkich osadników i szwajcarskich serowarów, będzie wzbogacać region kulinarnie i stanowić atrakcję turystyczną a dla wielu ludzi może stać się pasjonującym sposobem na życie.
Krzysztof Jaworski, Serowar Żuławski

 

Spis treści

4 - Od autora

5 - Historia żuławskiego sera

17 - Robimy nasz pierwszy ser

32 - Przepisy na sery

50 - Polecam sprawdzone przepisy kulinarne

62 - Oferta Werderkase, warsztatów, degustacji

63 - Kapituła - Żuławska Jakość

 

ISBN 978-83-65062-00-0

Nowy Dwór Gdański 2015

 

Inni klienci kupili również
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium