GEO - pleśń Geotrichum candidum
Opis
Skoncentrowana, liofilizowana kultura starterowa pleśni Geotrichum candidum do bezpośredniego zaszczepienia mleka (DVI).
Starter w formie proszku (liofilizat). Opakowanie zakręcane, umożliwia wielokrotne odsypywanie potrzebnej dawki, zakręcanie i chowanie do zamrażarki. Kultura startowa odporna na działanie wyższych temperatur podczas transportu.
Zastosowanie: sery z porostem białej pleśni np. Camembert, Brie, itp.
Ta pleśń wytwarza białe lub kremowe, płaskie, czasem prawie przezroczyste kolonie. W połączeniu z P. candidum wykorzystywana jest do produkcji serw typu camembert i brie. Pleśń ta odgrywa ważną rolę w procesie dojrzewania i znacząco wpływa na wygląd, strukturę oraz aromat serów. W serach z czerwoną florą bakteryjną pleśń GEO wspomaga neutralizację powierzchni sera i stymuluje rozwój Brevibacterium linens.
Nazwa: GEO
Kultura dostarczana jest we fiolce zawierającej dawkę na 100 lub 1000 L do bezpośredniego zaszczepiania mleka. Ta kultura powinna być używana w połączeniu z kulturami bakteryjnymi, zwłaszcza z kulturą MST.
Możliwości stosowania:
Przed użyciem zdezynfekuj (np. spirytusem) opakowanie oraz narzędzie, które użyjesz do otworzenia!
- Zaszczepianie bezpośrednie: Wsyp kulturę bezpośrednio do mleka, bez wstępnej aktywacji. Wymieszaj dokładnie.
- Nebulizacja (spryskiwanie): Rozpuścić dawkę na 100 litrów mleka w 0,5 L przegotowanej wody i ochłodzonej do temperatury 20 st. C (lub proporcjonalnie większe/mniejsze ilości). Wysuszyć powierzchnię sera i spryskiwać zgodnie z przepisem, z którego korzystamy przy produkcji sera.
Pełny katalog preparatów firmy BIOCHEM do produkcji mleczarskiej (kultury starterowe, podpuszczki, chlorek wapnia i inne) dostępny pod adresem - w formacie PDF:
http://serowar.pl/upload/BIOCHEM-SEROWAR.pdf