59,00 zł
Cena regularna:
69,99 zł
Chlorek wapnia serowarski - spożywczy
Opis
Chlorek wapnia spożywczy CaCl2 jest solą, która jest stosowana w produkcji serów w celu przywrócenia równowagi wapnia w mleku. Niezbędny w przypadku mleka pasteryzowanego! Zastosowanie chlorku wapnia w wyrobie produktów mlecznych i w produkcji sera, pozwala osiągnąć stabilne i stałe krzepnięcie oraz uzyskać zwięzły skrzep, ułatwiając m.in. późniejsze jego cięcie.
Charakterystyka fizykochemiczna produktu:
Wygląd: w postaci proszku
Kolor: biały
Zapach: brak
Stężenie: 99% - chlorek wapnia dedykowany do serowarstwa.
Dawkowanie:
1-2 g na 10 L mleka
Opakowania:
- na 100 L mleka - 10 g
- na 1000 L mleka - 100 g
- Opakowanie 1 kg
Prosimy uważać na podejrzanie tani chlorek wapnia dostępny w internecie!
Chlorek wapnia bowiem występuje również techniczny (używany np. do odladzania dróg zimą) lub spożywczy o niższym stężeniu.
Nasz chlorek wapnia to produkt oczyszczony, spożywczy, przeznaczony ściśle do produkcji mleczarskiej. Posiada wszystkie niezbędne certyfikaty i atesty. Stężenie 99%.
Chlorek wapnia należy dodać do mleka przed rozpoczęciem procesu warzenia sera. Należy go dodać do mleka i powoli mieszać aż do uzyskania całkowitego rozpuszczenia. Później dodawać (wedle przepisu i rodzaju sera) np. bakteryjne kultury starterowe i podpuszczkę.
Pełny katalog preparatów firmy BIOCHEM do produkcji mleczarskiej (kultury starterowe, podpuszczki, chlorek wapnia i inne) dostępny pod adresem - w formacie PDF: