
W weekend 18-19 lutego 2017 roku, w gospodarstwie agroturystycznym „Pod Gruszą”, odbyły się warsztaty serowarskie i chlebowe. To już drugie warsztaty w województwie zachodniopomorskim.
Podczas intensywnych dwóch dni warsztatowych, uczestnicy poznali sekrety wytwarzania podstawowych serów.
Pierwszy dzień warsztatów rozpoczął się od wspólnego zrobienia Sera w typie Korycińskiego.
To popularny, prosty ser podpuszczkowy wytwarzany ze świeżego mleka. Właśnie od takiego sera polecamy zacząć przygodę z serowarstwem.
Potem uczestnicy samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach warzyli własne sery.
Pierwszym serem był tzw. Ser Żuławski zwany też Hand Kase.
Od każdego z kursantów zależało czy zrobił go jako ser dojrzewający czy do szybkiej konsumpcji.
Pierwszy dzień warsztatów zakończono zrobieniem Goudy. W przerwach technologicznych przygotowywany był zaczyn na chleb na zakwasie.
Drugiego dnia warzyliśmy prawdziwe Cameberty i sery typu Oscypek. Upiekliśmy też nasze chleby na zakwasie.
Zrobione sery kursanci zabrali ze sobą do domu do zjedzenia w gronie rodziny, przyjaciół lub dalszego dojrzewania.
Pracowaliśmy jak zawsze na podpuszczce mikrobiologicznej, więc nasze sery są idealne również dla wegetarian:
https://sklep.serowar.pl/pl/p/Podpuszczka-mikrobiologiczna-w-plynie/378
Na zakończenie, uczestnicy otrzymali dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiały zawierające przepisy.
Warsztaty poprowadziła Joanna Włodarska, twórca Akademii Siedliska pod Lipami, dziennikarka kulinarna, szefowa kuchni, serowar i specjalistka od wypieku chleba na zakwasie.
Domowe serowarstwo to zdrowa i nietuzinkowa pasja.
Sery można z powodzeniem wytwarzać w każdej domowej kuchni!