Informacja

Szanowni Państwo, w związku ze znacznie zwiększoną ilością zamówień, czas wysyłki aktualnie wynosi około 2 dni robocze od złożenia zamówienia. Pracujemy nad przywróceniem płynności wysyłek. Przepraszamy za niedogodności i prosimy o wyrozumiałość.

Produkt dnia
Broszura informacyjna Serowar.pl
Broszura informacyjna Serowar.pl
1,00 zł
szt.
Płatności

dotpay

Allegro

allegro opinie

Warsztaty serowarskie i chlebowe - fotorelacja
Warsztaty serowarskie i chlebowe - fotorelacja

W weekend 18-19 lutego 2017 roku, w gospodarstwie agroturystycznym „Pod Gruszą”, odbyły się warsztaty serowarskie i chlebowe. To już drugie warsztaty w województwie zachodniopomorskim.

Podczas intensywnych dwóch dni warsztatowych, uczestnicy poznali sekrety wytwarzania podstawowych serów.
Pierwszy dzień warsztatów rozpoczął się od wspólnego zrobienia Sera w typie Korycińskiego.

To popularny, prosty ser podpuszczkowy wytwarzany ze świeżego mleka. Właśnie od takiego sera polecamy zacząć przygodę z serowarstwem.

 

warsztaty

 

 

warsztaty

 

 

warsztaty

 

 

warsztaty

 

 

warsztaty

 

 

warsztaty

 

 

Potem uczestnicy samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach warzyli własne sery.
Pierwszym serem był tzw. Ser Żuławski zwany też Hand Kase.
Od każdego z kursantów zależało czy zrobił go jako ser dojrzewający czy do szybkiej konsumpcji.

 

 

warsztaty

 

 

warsztaty

 

 

warsztaty

 

 

Pierwszy dzień warsztatów zakończono zrobieniem Goudy. W przerwach technologicznych przygotowywany był zaczyn na chleb na zakwasie.

 

 

warsztaty

 

 

warsztaty

 

 

warsztaty

 

 

Drugiego dnia warzyliśmy prawdziwe Cameberty i sery typu Oscypek. Upiekliśmy też nasze chleby na zakwasie.

 

 

warsztaty

 

 

Zrobione sery kursanci zabrali ze sobą do domu do zjedzenia w gronie rodziny, przyjaciół lub dalszego dojrzewania.

Pracowaliśmy jak zawsze na podpuszczce mikrobiologicznej, więc nasze sery są idealne również dla wegetarian:

https://sklep.serowar.pl/pl/p/Podpuszczka-mikrobiologiczna-w-plynie/378


Na zakończenie, uczestnicy otrzymali dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiały zawierające przepisy.

Warsztaty poprowadziła Joanna Włodarska, twórca Akademii Siedliska pod Lipami, dziennikarka kulinarna, szefowa kuchni, serowar i specjalistka od wypieku chleba na zakwasie.

Domowe serowarstwo to zdrowa i nietuzinkowa pasja.
Sery można z powodzeniem wytwarzać w każdej domowej kuchni!

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl