Informacja

Szanowni Państwo, w związku ze znacznie zwiększoną ilością zamówień, czas wysyłki aktualnie wynosi około 2 dni robocze od złożenia zamówienia. Pracujemy nad przywróceniem płynności wysyłek. Przepraszamy za niedogodności i prosimy o wyrozumiałość.

Produkt dnia
Broszura informacyjna Serowar.pl
Broszura informacyjna Serowar.pl
1,00 zł
szt.
Płatności

dotpay

Allegro

allegro opinie

Wędzenie sera
Wędzenie sera

Wędzenie jest sposobem wzbogacania smaku sera.

Dym, odparowując płyn, przywodzi tłuszcz na powierzchnię sera. W połączeniu z dymem tłuszcz ma właściwości konserwujące - o ile ser utrzymany jest w suchości.
Wędzenie nadaje serom ciekawy smak oraz piękną złotawą barwę. (Uwaga: ser parafinujemy (woskujemy) dopiero po zakończeniu wędzenia).

Kluczową zasadą wędzenia jest słaby ogień. Ser nie powinien się podgrzewać, co może wytracać tłuszcz, ale wisieć w pomieszczeniu wypełnionym dymem, gdzie panuje temperatura nie wyższa niż 4,5 st. C.
Najlepsze rodzaje drewna to dąb i jabłoń.

 

Ser wędzimy od 4 do 6 godzin, łagodniejsze gatunki godzinę lub dwie dłużej.
(Do sera można również dodać dym w postaci płynnej - na etapie rozdrabniania ziaren lub podczas solenia. Ser można również zanurzyć w roztworze takiego dymu. Na butelce znajdziemy instrukcje. Osobiście jednak tego nie polecamy, bo jest to produkt chemiczny).

 

wędzenie


Jeśli nie mamy wędzarni, można wykorzystać następującą metodę: na metalowej tacce umieszczamy zwilżone trociny drewniane i kładziemy ją na gorącym węglu na dnie ogrodowego grilla. W pewnej odległości od nich, na metalowej kratce kładziemy ser. Nakrywamy grill. Dym swobodnie uchodzi przez otwory w pokrywie grilla. Pilnujemy, by ser nie podgrzał się za bardzo (powyżej 32 st. C). Ser jest uwędzony, jeśli jego powierzchnia nabiera złotobrązowego koloru.

 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl