Informacja

Szanowni Państwo, w związku ze znacznie zwiększoną ilością zamówień, czas wysyłki aktualnie wynosi około 2 dni robocze od złożenia zamówienia. Pracujemy nad przywróceniem płynności wysyłek. Przepraszamy za niedogodności i prosimy o wyrozumiałość.

Produkt dnia
Broszura informacyjna Serowar.pl
Broszura informacyjna Serowar.pl
1,00 zł
szt.
Płatności

dotpay

Allegro

allegro opinie

Określanie początku procesu koagulacji oraz czasu jego zakończenia
Określanie początku procesu koagulacji oraz czasu jego zakończenia

Podpuszczka – enzym powodujący koagulację białka. Dostępna w dwóch formach:

  • podpuszczka zwierzęca pochodzi z żołądka cielęcego lub jagnięcego karmionego mlekiem matki,
  • podpuszczka roślinna – to inaczej podpuszczka mikrobiologiczna; nie zawiera białka zwierzęcego.

Skrzep – bardziej zwarta i gęstsza konsystencja mleka, uzyskana poprzez zaprawienie go podpuszczką. Skrzep zawiera większość białek obecnych w mleku oraz tłuszcz.

 

Jeśli zauważymy, jak dużo czasu potrzeba podpuszczce na to, by zaczął się proces koagulacji, możemy obliczyć czas potrzebny na skrzepnięcie mleka - jest on około 2,5 razy dłuższy.
Oto dwa sposoby na określenie, czy mleko zaczęło krzepnąć:

  • Na powierzchni mleka kładziemy sterylnie czystą wykałaczkę. W momencie rozpoczęcia koagulacji wykałaczka przestanie się poruszać.
  • Na powierzchnię mleka puszczamy kroplę wody. Jeśli spocznie na powierzchni lub zrobi w niej małe wgłębienie, znaczy to, że rozpoczął się proces koagulacji.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl