• Podstawowe informacje

    Ser podpuszczkowy - fotorelacja z produkcji:

    Domowy jogurt - fotorelacja:

    Warsztaty serowarskie, ser Gouda - fotorelacja:



    Podstawowe informacje dla początkujących serowarów

    dostępne są pod adresem:

    http://sklep.serowar.pl/pl/n/26

  • Warsztaty serowarskie i chlebowe - fotorelacja

    W miniony weekend (18-19 lutego) w gospodarstwie agroturystycznym „Pod Gruszą” odbyły się warsztaty serowarskie i chlebowe. To już drugie warsztaty w województwie zachodniopomorskim.

    Podczas intensywnych dwóch dni warsztatowych, uczestnicy poznali sekrety wytwarzania podstawowych serów.
    Pierwszy dzień warsztatów rozpoczął się od wspólnego zrobienia Sera w typie Korycińskiego.































    Potem uczestnicy samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach warzyli własne sery.
    Pierwszym serem był tzw. Ser Żuławski zwany też Hand Kase.
    Od każdego z kursantów zależało czy zrobił go jako ser dojrzewający czy do szybkiej konsumpcji.















    Pierwszy dzień warsztatów zakończono zrobieniem Goudy. W przerwach technologicznych przygotowywany był zaczyn na chleb na zakwasie.

















    Drugiego dnia warzyliśmy prawdziwe Cameberty i sery typu Oscypek. Upiekliśmy też nasze chleby na zakwasie.







    Zrobione sery kursanci zabrali ze sobą do domu do zjedzenia w gronie rodziny, przyjaciół lub dalszego dojrzewania.

    Pracowaliśmy jak zawsze na podpuszczce mikrobiologicznej, więc nasze sery są idealne również dla wegetarian.




    https://sklep.serowar.pl/pl/p/Podpus...plomierzem/378


    Na zakończenie, uczestnicy otrzymali dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiały zawierające przepisy.

    Warsztaty poprowadziła Joanna Włodarska, twórca Akademii Siedliska pod Lipami, dziennikarka kulinarna, szefowa kuchni, serowar i specjalistka od wypieku chleba na zakwasie.


    Jeśli chcesz nauczyć się warzyć prawdziwe sery, nawet te dojrzewające - zapraszamy do artykułu:
    http://serowar.pl/content.php?221-Se...czywi%C5%9Bcie!

    Domowe serowarstwo to zdrowa i nietuzinkowa pasja.
    Sery można z powodzeniem wytwarzać w każdej domowej kuchni!