PDA

View Full Version : Gouda Wiadomości ogólne.



henzzik
06-01-2013, 23:47
Gouda gatunek sera twardego, podpuszczkowego, dojrzewającego, produkowanego z mleka krowiego. Pochodzi z okolic holenderskiego miasta Gouda. Jest produkowany w postaci spłaszczonych kręgów. Dojrzewa 6 tygodni wersja young. Gouda im dłużej dojrzewa tym nabiera lepszych smaków. Co roku jeżdżę Holandii do pracy i ich ser jest znakomity. Robiąc Goude w domu otrzymuje ser zbliżony smakiem do holenderskiego i to mnie motywuje do robienia goudy w domu. A wy dlaczego robicie sery w domu?

s69
07-01-2013, 21:11
To kiedy popróbujemy twojej goudy?
Krowa zaczęła dawać za dużo mleka. Tak się zaczęło. Teraz mam za mało mleka:).

henzzik
08-01-2013, 00:02
Moje Goudy już po 6 tygodniach zostały zjedzone :D ani jeden krążek nie dotrzymał do 8 tygodnia dojrzewania ^^

A.S.Pik
20-08-2013, 12:10
Witam.
Z moich skromnych doświadczeń wynika- że Gouda wykonana prawidłowo nadaje się do konsumpcji już po 4 tygodniach i że ma ona wszelkie oznaki sera dojrzałego ( takiego np.8, czy 10 tygodniowego) jeśli potraktuje się ją enzymem „Lipaza” w trakcie procesu technologicznego.
Porównywałem ser starszy, dojrzalszy z młodszym potraktowanym Lipazą i byłem zdumiony efektem.
Ser był pikantny i pachnący.
Oczywiście w grę wchodzą również i inne czynniki, jak koogzystencja, wilgotność, twardość, wygląd itp.
Ponadto ważne jest też to, czy wykonuje się sery małe czy duże.
Te pierwsze zdecydowanie szybciej dojrzewają.
Jedyną moim zdaniem, wadą tego typu rozwiązania jest to, aby nie przeholować z ilością Lipazy, ponieważ można osiągnąć skutek odwrotny od zamierzonego.
Ser może stać się niejadalny- nieprzyjemnie ostry i nieprzyjemnie pachnący.
W ramach swoich eksperymentów pewnego razu zdecydowałem się na zakup Lipazy i jej zastosowanie i nie żałuję.
Lipazę nabyłem w naszym sklepie SEROWAR.

Pozdrawiam.:)